Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up
Chriske Margraten

Online Reserveren

Reserveer nu online button nieuw

 

Chriske Margraten, hoe treffend kan beleving zijn. De krakende vloer, het houten buffet met anthieke tapkraan, de geur van smakelijke Streekgerechten. In een ambiance zoals we die van de verhalen van vroeger kennen. Chriske een begrip in Zuid-Limburg al meer dan 125 jaar. Midden in de dorpskern van Margraten, tegenover de H.Margaritakerk. En daardoor getuige van belangrijke gebeurtenissen, van kerkelijke- en dorpsfeesten, van familietreffen en samenkomsten van vrienden. Een ontmoetingsplek waar gedurende de jaren handelslieden neerstreken om zaken te regelen of om te nippen aan een glaasje. Voor de Amerikaanse bevrijders was het Chriske bijna een vanzelfsprekende rustplaats. Net als toen is het Chriske nog steeds een warme ontmoetingsplaats voor gasten die willen genieten van een kopje koffie of een pilsje. Die willen proeven van de regio in een authentieke en huiselijke sfeer. Met Limburgse gastvrijheid -passend bij de mensen van Margraten- alsmede de streekgerechten die een smaakbeleving vertellen vanuit onze eigen streek maakt het Bourgondische leven binnen het Heuvelland compleet.

Over een kordate huisvrouw en stoere veehandelaar. Het gebouw waarin Chriske Margraten gehuisvest is, dateert van 1890 en werd destijds aangekocht door de familie Ritzen. Als caféhouder werden ze in dat jaar ingeschreven bij de kamer van koophandel in Maastricht. Cafégeschiedenis van ruim een eeuw oud geleden, is hiermee een feit. Overigens bij het café hoorde in die tijd ook een winkel en een bijkantoor van de PTT. Vooral voor de zakelijke reiziger en marktkoopleden die op doorreis waren vanuit Maastricht naar het Duitse Aken, was dat heel handig. Paard en ruiter, op doorreis naar Duitsland, gebruikten het horecaetablissement als pleisterplaats om bij te “tanken”. Er werden in die tijd dan ook goede zaken gedaan.

De jaren 20 en 30 van de vorige eeuw waren crisesjaren, vandaar dat extra omzet meer dan welkom was. Inmiddels was Mina, dochter van het echtpaar Ritzen, getrouwd met Christiaan (Chriske) Janssen. Dochter Mina heeft later, samen met haar man Christiaan Janssen, het werk in het dorpscafé voortgezet. Er waren duidelijke taakverdelingen. Mina deed het huishouden en regelde de zaken in het café. Christiaan (Chriske) hield zich hoofdzakelijk bezig met stoere taken in de achter het cafépand gelegen carréboerderij. Daarnaast was hij als veehandelaar vaak onderweg en probeerde hij de kost te verdienen op de weekmarken van Maastricht en Gulpen.

De “goojkamer” was verboden terrein. Christiaan (Chriske) was naast zijn werkzame leven ook vaak in het café te vinden. Hij legde, samen met de andere mannen uit het dorp, graag een kaartje. Mina was echter een kordate huisvrouw met een vooruitziende blik, die bepaald niet bij de pakken wenste neer te zitten. Ook al waren de tijden slecht. Zij was altijd degene die de zaken in het café en de huishouding regelde. Het café met enkele tafeltjes, stoelen en een toog, deed ook dienst als keuken en woonkamer op doordeweekse dagen. De naastgelegen “goojkamer” was de huiskamer waar de familie zon dags na de hoogmis het vlees aansneed. Deze `goojkamer´ was overigens verboden terrein voor de gasten van het café. De klantenkring bestond in die tijd uit dorpsgenoten en in 1945 uit medewerkers en Amerikaanse soldaten die hielpen bij het inrichten van de Amerikaanse Ere Begraafplaats.

Na de hoogmis… Inmiddels is dochter Maria geboren uit hethuwelijk van Mina en Chriske Janssen. Zij groeide op tot een flinke boerenmeid. Maria trouwde later met Jan Wouters. Toen Christiaan (Chriske) in 1956 overleed zette Mina met haar inmiddels getrouwde dochter Maria samen het dorpscafé voort. Schoonzoon Jan Wouters nam het werk van Chriske over op de boerderij. Toen Mina op hoge leeftijd was en niet meer in staat was om samen met haar dochter Maria het dorpscafé te runnen, kon Maria teruggevallen op echtgenoot Jan en samen hebben zij het cafébedrijf voortgezet tot medio eind jaren tachtig van de vorige eeuw. De laatste jaren was het dorpscafé beperkt open. In het weekend, vooral na de na de hoogmis, en tijdens de zomerkermis, draaide het café echter als een tierelier.

Mina: “Jong gank nao hoes”. In café Chriske werd tot eind jaren tachtig door de uitbaters Maria en Jan beperkt flesjes bier verkocht. Daar Maria geen dronken gasten tolereerde, werden maximaal twee bierflesjes per gast verkocht, aldus de vele anekdotes. Praktische bijkomstigheid was dat het hierdoor voor Maria gemakkelijk werd om bij te houden hoeveel er afgerekend moest worden. Nadat ’n gast zijn twee lege flesjes bier inleverde, stuurde Maria hem subiet huiswaarts, met de legendarische woorden: “jong gank nao hoes, dien vrow en kinder stoen op dich te wachte”. Meer dan twee flesjes bier drinken was “not done” voor Maria. Er was een porseleinen tapkraan in het café aanwezig, echter Maria vond het aansteken met een steekkoppeling van de bierfusten te gevaarlijk. Begrijpelijk, want in deze periode vonden in de bierkelders met steekkoppelingen herhaaldelijk ongelukken plaats. Soms helaas met dodelijke afloop.

Heropening met behoud van de authentieke sfeer. Eind jaren tachtig werd het café gesloten, om begin jaren negentig weer als (eet)café heropend te worden. Medio1995 heeft een verbouwing en renovatie plaatsgevonden. De huiselijke en authentieke sfeer van de vervlogen jaren is in dit etablissement behouden gebleven. De gang met houten trap, alle stenen vloeren, de inrichting van het café, de “gooj kamer” met plafonds met ornamenten en de deursponningen zijn nog steeds in originele staat. Zelfs het poetshok onder de trap is nog in takt. Het dorpscafé en later, vanuit het concept doorontwikkeld tot eetcafé, heeft in 1995 een doorstart gemaakt. De naam Chriske is tot op de dag van vandaag blijven bestaan. Voor veel mensen in de regio en ver daar buiten is de naam een begrip. Nu in Chriske: “De Smaak van het Heuvelland preuve” Sedert maart 2004 wordt het bedrijf geëxploiteerd door Ger Quaden. De grote aantrekkingskracht van de nieuwe exploitant was de meer dan 100 jaren lange traditie van het dorpscafé. Na jaren lang in Maastricht diverse horecabedrijven geëxploiteerd te hebben, was hij als ondernemer toe aan een nieuwe uitdaging. De toeristische en traditionele dorpssfeer binnen de kern Margraten sprak Ger, zelf afkomstig uit een dorp, bijzonder aan. Met eigen kracht en geestdrift het erfgoed van de familie Chriske Janssen voort te zetten was voor hem een grote uitdaging. 

Inmiddels is het huidige bedrijfsconcept afgestemd op huidige marktontwikkelingen. Het etablissement richt zich op fietsers en wandelaars die willen genieten van een drankje of die in het eetcafé willen verpozen voor een lunch of avondeten. Vele inwoners van de kern Margraten en omliggende dorpen, be- zoekers van de Amerikaanse Ere Begraafplaats alsmede de vele toeristen binnen het Heuvelland mag Chriske tot de vaste gasten rekenen. Vanaf 2008 is zoon en chef kok Bryan als vennoot in het bedrijf gestapt. Aan de filosofie “Bourgondisch Genieten van Spijs en Drank” werd een nieuwe dimensie toegevoegd. Vanaf 2014 is het bedrijfsmotto gewijzigd in: “De Smaak van het Heuvelland”.